27 Eylül 2014 Cumartesi

Live Die Repeat: Edge of Tomorrow (2014)

Edge of Tomorrow
All You Need Is Kill
We Mortals Are
Yarının Sınırında




Binbaşı William Cage Amerikan ordusunda görevli bir subaydır. Dünyayı istila eden uzaylıları yok etmek için geliştirdikleri yeni teknolojiyi Avrupa'daki dostlarına pazarlıyordur. Bu teknoloji sayesinde en vasıfsız kişiler bile süper güçlü asker olacaktır. Düşman Londra'nın kapılarına dayanmıştır ve acilen harekete geçilmesi gerekiyordur. Ancak düşmanları onların yapacağı her türlü saldırıyı önceden bilebiliyordur. İnsanları taklit edebiliyordur. Birleşmiş Ordular Komutanı General Brigham ona 1 saat içinde gemide olacağını söyler. Savaşması için gönderilecektir. Cage ne kadar itiraz etse de sonuç değişmez. Son çare olarak oradan kaçmayı düşünür. Kaçarken yakalanır ve şok verilir. Gözünü açtığında gemidedir. Görevli çavuş ona eşlik eder ve yapması gerekenleri anlatır. Ertesi sabah savaşmak için yola çıkacaklardır. Robocopvari kıyafetlerini giyerek uçağa binerler. Ancak düşman onların geleceğini önceden biliyordur ve uçağa saldırı gerçekleşir. Acilen atlayış yapmak zorunda kalırlar. Sahilde büyük bir savaş onu bekliyordur. Kısa bir bocalamadan sonra ürkek adımlarla düşmana ilerler. Çok geçmeden karşısına devasa bir yaratık çıkar. Üzerine atlar. Can havliyle kullandığı silah düşmanı yok eder ancak kendi üzerine düşer ve kendisi de yanar. Yani ölür. Bir anda tekrar gemide uyandığı yerde bulur kendini. Aynı olaylar tekrarlanır. Çavuşa durumu ne kadar anlatmaya çalışsa da inandıramaz. Bu savaşlar döngü defalarca tekrar eder. Artık her şeyi ezbere biliyordur. Onunla aynı durumu yaşayan bir başkası daha vardır. Ancak yeteneğini kaybetmiştir. O kişi Rita Vrataski'dir. Onunla birlikte bu savaşı bitirmeye çalışırlar.



Bu sahneyi filmde defalarca göreceksiniz.

Zamanda geriye gitmenin yalama olduğu bir film olmuş. Başka türlü bunu ifade edemezdim. O kadar çok deneme yapılıyor ki sayısını tutamadım. Ama sonuçta ortaya harika bir yapım çıkmış. Bazen ben de böyle rüyanın sonunu beğenmediğimde bu olmadı diyerek değiştirmeye çalışırım onun gibi bir şey bu filmde. İzlerken acaba bir Japon animesinden mi alıntı diye merak ettim. Amerikalılar böyle bilim kurguyu akıl edemezdi çünkü. Özellikle işin içinde robotlar varsa kesin Japon eli vardır. Öyleymiş de. Hiroshi Sakurazaka'nın romanı All You Need Is Kill'den uyarlanmış. Kafa yormayı gerektiren merak unsurunu sonuna kadar sürdüren sürükleyici bir film. Tavsiye olunur.


Türkçe Fragman

1 yorum:

Visit my site for Alaska Bear Viewing vacations dedi ki...

Before too long, the plot begins to cut significant corners, things get terribly convenient and, by the end, the suspect plot logic utterly falls apart in favor of an idiotically beatific ending.

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts