30 Ocak 2012 Pazartesi

Moneyball (2011)

Kazanma Sanatı



Oscar ödül töreni yaklaştıkça ben de aday filmleri tek tek izlemeye başladım yine. Daha önce blogda yazdığım The Tree of Life filminden sonra bunu izlemeye karar verdim. O filmde de Brad Pitt vardı bu filmde de. Hollywood'un vazgeçilmezlerinden olan Pitt iki filmle birden oscar'a aday bu sene. Filmin konusuna geçmeden önce spoiler içereceğini söylemeliyim.

Konu:
Eski bir beyzbol oyuncusu olan Billy Beane Oakland A's takımının genel menajerliğini yapmaktadır. Takımın bütçesi büyüklere göre iyi durumda değildir. Bu yüzden ince eleyip sık dokumak zorundadırlar. Beane, Cleveland takımının menajeri Mark'dan oyuncu almak için bir görüşme yapar. Bu görüşmede anlaştıkları bir oyuncuyu menajer satmaktan vazgeçer. Nedeni ise takıma yeni kattıkları bilgisayarlı analiz uzmanı Peter'ın onay vermemesidir. Billy buna çok sinirlenir ve Peter ile özel görüşmek ister. Görüşme gerçekleşir ve Peter ona sistemi anlatır. Yıllardır verdiği uğraşların bir şey çıkarmadığını bilen Billy onun bu yeni sistemini denenmeye değer bulur ve takıma transfer yapmak yerine Peter'ı Cleveland'dan kendi takımına transfer eder.



Takım sahipleri bu bilgisayarlı analiz uzmanının verdiği bilgilere güvenmemektedir. Çünkü onların alışılagelmiş bir transfer politikası vardır. Bazı şeyleri değiştirmek kolay olmaz. Hiç bir işe yaramaz sanılan oyuncuların potansiyelini gören bu sistemle ilk başta bocalasalar da beyzbola göre çok düşük bir bütçeyle dipteki takımı şampiyonluğa oynar hale getirirler. Öyle ki 20 maç üst üste kazanma rekorunu bile kırarlar. Bu beyzbol tarihinde bir ilktir.

Ancak Beane her şey bu kadar iyi giderken final maçındaki bir mağlubiyette her şeyin unutulacağını biliyordur. Korktuğu başına gelir ve final maçını kaybederler. Sezon sonunda Beane'e Red Sox takımını yönetmesi için teklif gelir. Beane'in yapmaya çalıştığı sistemi benimsemiş olan Red Sox başkanı onu takımında ister. Eline daha büyük bir imkân geçmesine rağmen Billy Beane duygusal davranarak takımından ayrılmaz. İki sene sonra Red Sox takımı 1918'den beri ilk defa şampiyon olur. Hem de Beane'in getirmeye çalıştığı sistemi kullanarak. Beane hala şampiyon olmak için takımından uğraş verirken onun sistemiyle yine büyükler kazanır. 

Yorum:

Filmin anlattığı da bu aslında. Her zaman büyükler kazanır. Küçükler kazansa bile bu devamlı olmadıkça bir işe yaramaz. Sistem önemlidir ama bunun yanında parayı da iyi kullanmak önemlidir. Böylelikle hem takım daha fazla kazanç elde eder hem de devamlılık sağlanır. Filmin türkçe çeviri ismi de Kazanma Sanatı filmi özetliyor aslında bu.

Günümüz düzeninde de bu sistem gerek futbol olsun gerek başka dallarda olsun teknoloji ilerledikçe çok sık kullanılmaya başlanıyor. Football Manager oyunu oynayanlar bunu bilir. Bunda da buna benzer bir sistem var. Dünyada bazı takımlar Football Manager üzerindeki verilere göre bile transfer yapar duruma geldiler artık. Hatta bunun örneği İngiltere'de var. Türkiye'de ise Ersun Yanal bu sistemi kullanan isimlerden birisiydi. Her ne kadar başarılı olamadığını görsekte yeni bir bakış açısı getirmişti. Filmde anlatılanların başarılı olacağını kimse söyleyemez tabii ki. Önümüzde Fatih Terim örneği var. Bilgi yanında başka şeylerde gereklidir.

Beyzbola uzak bir ülke olduğumuz için futboldan örnekler verdim. Filme 7 puan verdim. Bir yarım puan daha verebilirdim belki. Beyzboldan hiç anlamadan bu puanı vermem bile bir mucize :) Saha içinden çok saha dışındaki sistem anlatıldığı için biz Türkler tarafından da izlenebilir kılıyor bu filmi. Sahada uzun uzun şu şunu yaptı dese kimse bir şey anlamayacaktı eminim. Uzun zamandır bu kadar uzun film konusu yazmamıştım. Spor türündeki filmleri ayrı bir seviyorum. Bu yüzden bir anda yazdıkça yazdım :)

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts