7 Kasım 2010 Pazar

2046 (2004)





Film Wong Kar Wai'nin yönettiği In the Mood For Love'ın devamıdır. İlk filmi bir fenomendi. Gerek oyunculuklarıyla gerekse müzikleriyle. Bu filmde de yazar olarak hayatına devam eden Chow, Singapur'dan ülkesi Hong Kong'a dönmüştür. Bu sefer bir değişiklik yapıp yazarın kendi ağzından hikayeyi anlatayım.

Bazen düzeltilmiş bir karakter olduğumu düşünüyordum. Aslında 2046 diye bir yere ulaşmak için herşeyi göze alan, aşkı arayan erkek ve kadınlar hakkında bir hikaye yazıyordum. O nedir? Haydi, 2046'ya gidelim.
Onu, çizgiyi aşmadan mümkün olduğu kadar acayip ve erotik yaptım. Okurlar bunu sevdi. Bazıları bilim-kurgu açısını anlamadı. Ama '2046'nın bendeki tüm anlamı bir otel odasının numarasıydı. Tümünü hazırladım. Bazı tecrübelerim, yollarını onun içinde buldular. Yaşamlarına girdiğim normal insanlar hikayelerime girdiler.

Yazar kendi içinde ne kadar mutlu görünmeye çalışsa da unutamadığı tek bir şey vardır. Yıllar önce Singapur'da karşılaştığı evli kadın Su Li Zhen. Kendi içindeki pişmanlığını yenebilmek için başka yollar dener. Bununla ilgilili de bir hikaye yazar. 2046 bu hikayedir. Yazar kendisi için çok hatırası olan 2046 kapı numarasını ilgi çekici yapabilmek için bilim-kurgu tarzda hikayesine uyarlamaya çalışmış. Bu yüzden bir çok kişinin olayı anlamadığını söylemiş. Yaşadığı tecrübelerden bazı dersler çıkartmış ve bunlarıda filmde bazı yerlerde gördük. Bunlardan biri mesela;

Aşk, bir zamanlamanın tamamıdır. Er veya geç doğru insanla karşılaşmak değildir. Eğer başka bir zaman ve yerde yaşamış olsaydım hikayem çok farklı bir sonla bitebilirdi.

İlk film kadar olmasa da yine iyi bir film olmuş. Tavsiye edebileceğim filmlerdendir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts